Nieuws

Wat is een managementsysteem?

Wat is een managementsysteem? En daarnaast hoor ik je denken, ''Wat kan z'n managementsysteem nou voor ons betekenen?''. Voordat we de tweede vraag kunnen beantwoorden, zullen we eerst de vraag “Wat is een managementsysteem?” beantwoorden.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
4/7/2023

Wat is het?

Dit managementsysteem klinkt heel ingewikkeld en er zijn heel wat softwarepakketten voor aan te schaffen. In de basis kan het worden gedefinieerd als het geheel van processen, procedures, verantwoordelijkheden en documentatie hiervan. Het doel van het systeem is het behalen van doelstellingen en strategische doelen. Hierdoor is het mogelijk het systeem in te richten als verzameling documenten die het systeem zelf beschrijven. Er bestaan namelijk geen eisen voor wat het systeem nou eigenlijk moet zijn, alleen wat erin moet staan en wat het systeemmoet borgen. Zo kan je als kleinere, overzichtelijke en goed georganiseerde organisatie, ook een formeel gecertificeerd managementsysteem implementeren, zonder dat dit te zwaar en belastend is voor de interne organisatie.

Wat heb je eraan?

Er zijn meerdere doelen om een managementsysteem op te zetten en hiermee een certificaat te behalen. Een managementsysteem wordt meestal opgezet met de volgende doeleinden:

  • De organisatie wil een certificaat behalen, bijvoorbeeld omdat een (potentiële) klant dit eist of omdat er steeds meer vraag naar is bij het aanbieden van de diensten en/of producten van de organisatie.
  • Er komen geregeld klachten binnen over de kwaliteit en veiligheid van producten en/of diensten.
  • De organisatie heeft een lage effectiviteit, wat inhoudt dat het kostenniveau te hoog of de winstgevendheid te laag is.
Wouter Vreeburg
Eigenaar
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht

Wij zijn partner van